houten huis bouwen

Het begon allemaal in januari toen we keken naar de aankoop van een nieuw huis. We hadden 6 maanden naar bestaande huizen gekeken en hadden echt geen groot huis nodig.

Waar moeten we beginnen?

We zijn ‘empty nesters’ en hebben eigenlijk alleen een kleine tuin nodig voor onze twee honden. Als we geen tuin nodig hadden voor de honden om te rennen, zou een villa of zelfs kijken naar duplex plannen prima zijn voor ons, maar een tuin met een hek is zeker meer ideaal met jongere en actieve honden. We keken naar een huis dat te koop stond bij de eigenaar, maar zoals veel van deze huizen die we de afgelopen maanden hebben bekeken, lag het huis in onze prijsklasse, maar had het veel dingen die we wilden veranderen. Veel kamers hadden behang, verfkleuren die we niet mooi vonden, en de houten vloer, hoewel in goede staat, zag er een beetje gedateerd uit met kleinere stijl houten planken en een lichtere kleur waar we niet zo dol op waren. Dit gold ook voor de kasten. Hoewel het huis slechts 6 jaar oud was, is het grappig om te zien hoe smaken veranderen. En, al die veranderingen tellen op en kunnen een beetje overweldigend aanvoelen.

Het vinden van het perfecte huis voor ons

Tegelijkertijd waren er in het gebied waar dit huis stond nog steeds kavels beschikbaar. De bouwer had zelfs een modelhuis beschikbaar om te bekijken. Dus, dachten we, “Waarom niet?” en we namen een kijkje binnen. Dit huis van de bouwer had exact dezelfde plattegrond als het huis dat door de eigenaar te koop werd aangeboden, maar het was verbazingwekkend om te zien hoe anders het eruit zag. Natuurlijk weten interieurontwerpers echt hoe ze de plattegrond van een huis kunnen maximaliseren en mensen naar binnen kunnen lokken, maar dit huis was perfect voor ons. Noch mijn man, noch ikzelf willen een groot huis onderhouden. We reizen graag om familie te zien en te entertainen, en we willen echt zo’n huis met een open plattegrond. Idealiter zou de plattegrond ook de master suite hebben, weg van de andere slaapkamers, wat wordt beschouwd als een huis met gesplitste slaapkamers. Dit huis had dat allemaal!

De prijs

De assistent van de bouwer vroeg: “Waarom vraag je de prijs van dit huis niet?” Onmiddellijk dacht ik dat dit veel meer zou zijn dan het huis dat de eigenaar aan de overkant te koop aanbiedt. Maar, wat maakt het uit? Misschien kunnen we dan dit huis uit ons hoofd zetten en ons richten op andere huizen op de markt. Dus, onschuldig genoeg, zijn we gaan zitten en begonnen met het “bouwen” van ons huis op papier. Er zijn altijd bepaalde dingen die een huiseigenaar voor ogen heeft die hij wil of nodig heeft. Soms vertroebelen die modelwoningen wat je nodig hebt, of wat nodig is, omdat ze vaak alle denkbare upgrades hebben om toekomstige huizenkopers te laten zien wat er beschikbaar is, maar wij probeerden realistisch te blijven. Eenvoudig de houtskeletbouw prijs aanvragen.

Binnen een uur of zo hadden we in principe een houtskeletbouw opbouw op papier staan, inclusief de voorzieningen die we wilden. Er waren een paar dingen die we weggelaten hadden, maar al met al hadden we een geweldig huis met alles wat we ooit nodig zouden kunnen hebben. En, raad eens? Het was een paar duizend dollar minder dan het huis dat te koop stond bij de eigenaar! We waren absoluut geschokt en opgewonden. Weinig wisten we die dag, toen we onschuldig naar huizen te koop gingen kijken, dat we het perfecte nieuwe huis voor ons zouden uitkiezen. En zo begint ons zelfbouwverhaal…